Ολυμπιακή Παιδεία



ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 
ΟΛΥΜΠΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ






Οι πρακτική εξέταση:
Οι μαθητές/τριες εξετάζονται στα ακόλουθα τρία αγωνίσματα :
Άρρενες : Δρόμος 400μ. , άλμα σε μήκος και σφαιροβολία ( βάρος σφαίρας 5 κιλά )

Θήλεις : Δρόμος 200μ. , άλμα σε μήκος και σφαιροβολία ( βάρος σφαίρας 4 κιλά )



Οι γραπτές Παγκύπριες εξετάσεις
 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ :


ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΟΜΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Διάρκεια εξέτασης: Μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά
Η εξεταστέα ύλη στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής περιλαμβάνει θεωρία 40% και πρακτική δοκιμασία 60%.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ :
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
• ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Τί είναι Φυσική Κατάσταση
Όριο φυσικής κατάστασης
Παράγοντες που καθορίζουν τη Φυσική Ικανότητα
• ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Αντοχή
Δύναμη
Ταχύτητα
Ευκαμψία-Ευλυγισία
• ΧΟΡΟΣ
Κυπριακοί χοροί ( Γυναικείοι, Αντρικοί )
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Αιγύπτιοι
Κινέζοι
Ινδοί
Ιάπωνες
Ελλάδα
Ρώμη
Βυζάντιο
Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
• ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ
Ολυμπισμός ως Κοινωνικό φαινόμενο
Ολυμπισμός ως Κοινωνική ανάγκη
Οικονομική διάσταση του Αθλητισμού
Επίδραση Ολυμπισμού στη κοινωνία
Θετικές επιδράσεις Ολυμπισμού στη Κοινωνία
Αρνητικές κοινωνικές επιδράσεις στον Ολυμπισμό

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Β΄ΜΕΡΟΣ
Η ΩΡΑ 9:30 ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ  ΜΕΡΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ Β΄ (ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ.

ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ
Οι μαθητές εξετάζονται στην εκτέλεση τεχνικών δεξιοτήτων στα αθλήματα Καλαθοσφαίρισης,
Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Ποδοσφαίρου.( επιλογή 2 αθλοπαιδιές)
• ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Εκτέλεση ασκήσεων σε μορφή προγράμματος που πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής ασκήσεις
–δεξιότητες : Κυβίστηση, Ανακυβίστηση, Τροχό, Κατακόρυφο και Ισορροπία.

!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!


ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
   
Σύμφωνα με πολλές γνώμες, η ιδέα της ολυμπιακής σημαίας υιοθετήθηκε από τον Pierre de Coubertin, (ιδρυτής των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων), το 1913 όπου κι οραματίστηκε ένα τεχνούργημα από την αρχαία Ελλάδα. Αυτό ήταν οι 5 κύκλοι το οποίο αποτελεί σήμερα διεθνώς, το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο απ' όλους τους λαούς.
Οι πέντε κύκλοι, χρώματος μπλέ, κίτρινου, μαύρου, πράσινου και κόκκινου, συμβολίζουν και μια ήπειρο. Ο μπλε κύκλος συμβολίζει την Ευρώπη, ο κίτρινος την Ασία, ο μαύρος την Αφρική, ο πράσινος την Ωκεανία και ο κόκκινος την Αμερική. Βρίσκονται μεταξύ τους ενωμένοι και αυτό συμβολίζει την φιλία και την ειρήνη μεταξύ των λαών της γης.
Η ύψωσή της ολυμπιακής σημαίας έγινε για πρώτη φορά το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου κι από τότε παραδίδεται σε κάθε τελετή λήξης, στον Αρχηγό της πόλης που θα φιλοξενήσει την επόμενη ολυμπιάδα και θα την διαφυλάξει για 4 χρόνια μέχρι την στιγμή της έπαρσής της.
Η ολυμπιακή σημαία υψώνεται σε ιστό κατά την τελετή έναρξης της ολυμπιάδας και υποστέλλεται (κατεβαίνει), μετά από 16 ημέρες και κατά την τελετή λήξης όπου και δηλώνει και το τέλος των αγώνων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
Η τελετή ξεκινάει τρεις περίπου μήνες προτού ξεκινήσει η ολυμπιάδα, και τελείται στην αρχαία Ολυμπία, όπου η Ιέρεια, σε μια σεμνή τελετή κάτω απ' το φως του ήλιου, θα ανάψει τη δάδα μέσα απ' το κάτοπτρο, την κατάλληλη στιγμή. Από 'κεί η φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της με τους λαμπαδιδρόμους, όπου θα αναλάβουν να την οδηγήσουν στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Τον Ολυμπιακό ύμνο έγραψε ο μουσικός Σπύρος Σαμαράς. Το 1896 πρόσθεσε τους στίχους ο Κωστής Παλαμάς. Ο Ολυμπιακός ύμνος έχει ως εξής:
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού
στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
Ένας αθλητής από την χώρα που φιλοξενεί τους αγώνες δηλώνει:
" Στο όνομα όλων των αθλητών υπόσχομαι ότι θα συμμετέχουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες δείχνοντας σεβασμό και τηρώντας τους νόμους που τους κυβερνούν, στο αληθινό όνομα της αθλητοπρέπειας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή της ομάδας μας"

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
 
Οι ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούν με μια τελετή η οποία αποτελεί συνήθως ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους θεατές και αποτελείται από διάφορα μέρη, όπως η παρέλαση των αθλητών, η ανάκρουση του ολυμπιακού ύμνου, ή έπαρση της ολυμπιακής σημαίας, αφή της ολυμπιακής δάδας με το καθιερωμένο άναμα της φλόγας και όρκοι αθλητών και κριτών.
 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Η τελετή λήξης ξεκινά με την είσοδο των αθλητών σε μια ομάδα και όχι κατά έθνος, γεγονός που συμβολίζει την ενότητα και τη φιλία. Ακολουθεί η τελετή της σημαίας. Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. απευθύνει χαιρετισμό και μετά δίνει την ολυμπιακή σημαία στη χώρα που θα φιλοξενήσει την επόμενη ολυμπιάδα και αναγγέλλει επίσημα τη λήξη των αγώνων.
Η Ολυμπιακή φλόγα σβήνει αρμονικά και η σημαία μεταφέρεται έξω από το στάδιο. Ακολουθεί μια μεγάλη γιορτή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ

Από τους προϊστορικούς χρόνους η Ολυμπία είχε καταστεί το Πολιτιστικό και Θρησκευτικό κέντρο και προς τιμή του Ολυμπίου Διός εορτάζονταν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Ο Ολυμπισμός ως Ιδέα έχει τις ρίζες της στην Αρχαιότητα και στο πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στο οποίο περιείχε το θρησκευτικό στοιχείο, το κάλλος, την ευγένεια, την λιτότητα, την αγνότητα, την εκεχειρία, την αγωνιστικότητα, και γενικά το πνευματικό ήθος και την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή.
Η έννοια του Ολυμπισμού αναβιώνει τον προηγούμενο αιώνα (1908) από τον Γάλλο Αριστοκράτη Πιέρ Ντε Κουμπερτιέν, ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος.
Με το πέρασμα όμως του χρόνου η έννοια του Ολυμπισμού εξελίσσεται και προσαρμόζεται σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το θρησκευτικό πνεύμα αντικαταστάθηκε με ορισμένα θρησκευτικά τελετουργικά που απλώς θυμίζουν τις ρίζες των αγώνων στο παρελθόν, και περιέλαβε τις έννοιες της ισότητας, του σεβασμού, της συμμετοχής, της παγκοσμιότητας, του γιγαντισμού και του επαγγελματισμού.
Οι Αξίες του Ολυμπισμού κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες: Το «Ευ Αγωνίζεσθαι » και την «Ευγενή Άμιλλα ».
Στον πρώτο άξονα εντοπίζονται οι αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών και της ισοτιμίας.
Στο δεύτερο άξονα περιέχονται οι αξίες της αριστείας, του ευγενικού συναγωνισμού ανάμεσα σε άτομα και λαούς, της τάσης για διάκριση και υπεροχή μακριά από κάθε αντιπαλότητα.
Στην δεύτερη (2η) θεμελιώδη αρχή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη διαβάζουμε:
«Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής πού προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής. Συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές αξίες».
Αλλά και στη τρίτη (3η) θεμελιώδη αρχή αναφέρεται: « Ο σκοπός του Ολυμπισμού είναι να θέσει παντού τον Αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, ενθαρρύνοντας την δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας, η οποία ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Tον Αύγουστο του 2004 όλα τα μάτια του κόσμου ήσαν στραμμένα στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον αιώνα πού έχει ήδη ανατείλει, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στο σπίτι τους, στην πηγή τους. Στην εποχή μας που επικρατεί ο αθλητισμός των υψηλών επιδόσεων και της εμπορευματοποίησης, αυτό το σπουδαίο γεγονός αποτέλεσε ευκαιρία για ν΄αναζητήσουμε, να φέρουμε στο φως, τις αιώνιες διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν μια τόσο σπουδαία διοργάνωση. Όλες αυτές οι αξίες εμπεριέχονται στην έννοια του Ολυμπισμού.
Παπασαββά Ανδρέας
Καθηγητής Φυσικής Αγώγης